Suomen korkeimmat danit

Jorma Kivinen, 8.dan Hiroyasu Tanayama 7. dan Kyösti Korpiola, 7. dan Seppo Myllylä 7. dan Jaakko Saari, 7. dan Juha Salonen 7. dan Jaana Ronkainen 6. dan Marita Kokkonen 5. dan Anne Åkerblom 5. dan Annikka Mutanen 5. dan

Marita Kokkonen 5. dan

Marita Kokkonen suoritti 5. dan vyökokeensa 9.12.2012, jolloin judotaivalta oli kulunut 36,5 vuotta.

Marita aloitti judouransa vuonna 1976 Pieksämäellä, josta matka jatkui Kuopion ja Jyväskylän kautta pääkaupunkiseudulle, missä Marita vaikuttaa Tikkurilan Judokoissa.

Maritan judoura on hyvin monipuolinen ja laaja. Kilpailijan, ohjaajan ja seuratoimijan ura alkoi Pieksämäen Pikadonissa heti peruskurssin jälkeen. Maritalla on kahdeksan mitalia Suomen mestaruuskilpailuista sekä muutamia mitaleita pohjoismaisella tasolla. Hänen henkilökohtaisilla valmennettavillaan on useita kansainvälisiä saavutuksia: Paula Toroi (os.Pöyry) saavutti mitaleita kansainvälisellä tasolla sekä lukuisia Suomen mestaruuksia, Samuli Havaksen paras saavutus oli alle 17 -vuotiaiden EM-pronssi vuonna 2007, Henri Kajan otteli hopeaa Special Olympics maailmakisoissa v. 2015 sekä vammaisten MM-kilpailuissa 2017. Henkilökohtaisten valmennettavien lisäksi Marita toimi Judoliiton alle 17-vuotaiden vastuuvalmentajana vuosina 2006–2009 ja sovelletun judon koordinaattorina ja päävalmentajan vuosina 1989–2006. Pysyäkseen valmennustietämyksessä ajan tasalla Marita suoritti valmentajan erikoisammattitutkinnon sekä valmentajakouluttajan erikoistumisopinnot.

Kouluttaminen, opettaminen ja järjestötoiminnan into veivät Maritan töihin Judoliittoon koulutus- ja nuorisopäälliköksi vuosiksi 2007–2014, joista vuoden 2011 hän toimi toiminnanjohtajana. Marita päivitti Judoliiton valmennus- ja koulutusjärjestelmää vastaamaan valtakunnallista järjestelmää. Malli oli usein esimerkkinä muille lajiliitoille nousujohteisesta osaamisen lisäämisestä kaikilla tasoilla. Kamppailulajien laadukas koulutusyhteistyö laajensi kaikkien osaamista. Maritan johdolla toteutettiin myös seurakehittämiskoulusta, jossa useat seurat innostuivat tutkimaan omaa toimintaansa uudesta näkökulmasta.

Maritan osaaminen on näkynyt Suomessa järjestetyissä kansainvälisissä arvokilpailuissa, joissa hän on vapaaehtoisena vastannut kilpailutoimijoiden osaamisesta ja iloisesta hyvinvoinnista tiukan kisarupeaman aikana. Maritan vastuulla ko tehtävässä ovat olleet U17EM 1991/Pieksämäki, EM 2016/Tampere, U17EM 2016/Vantaa sekä U21EM 2019 /Vantaa.

Judon periaatteiden mukaista joustavaa tietä, maksimaalista tehoa ja yhteisöllisyyttä Marita on pyyteettömästi toteuttanut luomalla vammaisille henkilöille mahdollisuuden judon harrastamiseen. Hän aloitti ensimmäisen vammaisille judokoille suunnatun ryhmän vuonna 1989 Pieksämäellä yhdessä Reino Fagerlundin kanssa. Marita on innostanut uusia valmentajia ja seuroja toimintaan ja yhdessä on kehitetty judon tekniikoiden oppimismenetelmiä, kilpailemista sekä kansainvälistymistä. Kilpatatameilla on tullut menestystä niin Special Olympics kilpailuissa kehitysvammaisille judokoille kuin Paralympiaurheilussa näkövammaisille judokoille.

Judossa yhdenvertaisuutta voi todentaa käytännössä samalla tatamilla kaikki yhdessä samanlaisissa asuissa, paljain jaloin. Tehdään yhdessä judoa – jokainen oman osaamisensa, taitonsa ja tahtonsa mukaan. Tällä periaatteella Marita toimii itseään edelleen kehittäen.