Suomen korkeimmat danit

Jorma Kivinen, 8.dan Hiroyasu Tanayama 7. dan Kyösti Korpiola, 7. dan Seppo Myllylä 7. dan Jaakko Saari, 7. dan Juha Salonen 7. dan Jaana Ronkainen 6. dan Marita Kokkonen 5. dan Anne Åkerblom 5. dan Annikka Mutanen 5. dan

Jaakko Saari, 7. dan

Jaska aloitti judon 1970-luvun alkupuolella ja suoritti mustan vyön 1976. Nuorten ja aikuisten maajoukkueessa hän oli vuodet 1974–84. Urallaan hän saavutti useita Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksia, muutamia maailmancupin mitaleita ja sotilaiden MM-mitaleja. Urallaan hän edusti Jyväskylän Jigotaita ja Helsingin Chikaraa. Aktiivikilpailijan ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen 1985.

Jouduttuaan lopettamaan kilpailemisen Jaska siirtyi maajoukkuetovereiden pyynnöstä maajoukkuevalmennukseen silloisen päävalmentaja Jorma Kivisen avuksi. Tästä alkoi pitkä rupeama maajoukkuevalmennuksessa. Jaska toimi maajoukkuevalmentajana kuuden eri päävalmentajan aisaparina ja myös päävalmentajana vuoteen 2017. Hän on lisäksi ollut aikanaan toistakymmentä vuotta Judoliiton hallituksessa mm. valmennusvaliokunnan puheenjohtajana ja toimii tällä hetkellä Suomen Dan-Kollegion hallituksessa sekä liiton vyökoekomissiossa.

Sadat kansainväliset leirit ja kilpailut ovat antaneet mahdollisuuden aitiopaikalta seurata judon kehittymistä 1970-luvulta tämän päivän ammattimaiseksi huippu-urheiluksi. Etenkin leirit, joilla treenataan päivittäin yhdessä maailman huippujen kanssa, ovat tehneet selväksi, ettei menestymiseen ole mitään ihmeellistä salaisuutta eikä myöskään oikotietä.

Vaikka harrastajapohja Suomessa on kapea, voimme täällä aivan hyvin saattaa perusasiat, eli fyysiset ominaisuudet ja hyvän judotekniikan, kansainvälisen menestymisen edellyttämälle tasolle. Kovia ja erityylisiä harjoitusvastustajia joudumme hakemaan kansainvälisiltä leireiltä ja ulkomaisilta harjoittelujaksoilta. Tinkimätön voitontahto ja halu menestyä ovat kuitenkin se polttoaine, joka siivittää urheilijaa jokapäiväisissä harjoituksissa ja jota ilman on kansainvälisestä urheilumenestyksestä turha haaveilla.

Vaikka huippu-urheilu on Jaskankin mielestä ”maailman tärkein turha asia” on sen oltava myös Judoliiton toimintastrategian ydin. Vain sitä kautta voimme pysyä mukana lajin kansainvälisessä kehityksessä ja tuoda oikeaa osaamista judon kaikille harrastajaryhmille.