Suomen korkeimmat danit

Jorma Kivinen, 8.dan Hiroyasu Tanayama 7. dan Kyösti Korpiola, 7. dan Seppo Myllylä 7. dan Jaakko Saari, 7. dan Juha Salonen 7. dan Jaana Ronkainen 6. dan Marita Kokkonen 5. dan Anne Åkerblom 5. dan Annikka Mutanen 5. dan

Anne Åkerblom 5. dan

Anne Åkerblom on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista naisjudokoista. 5. dan on korkein naisjudokan saavuttama vyöarvo Suomessa. Annen motto ”Tiukka mutru huuleen, selkä vastatuuleen” on puskenut Annea eteenpäin moniin hienoihin saavutuksiin.

Anne aloitti judon syksyllä 1976 Helsingin Meidokanissa yhdessä pikkuveljensä kanssa. Isosisko oli käynyt alkeiskurssit jo aikaisemmin ja houkutteli sisarukset mukaan. Meidokan oli tuolloin judoseura, jossa oli useita kilpailuissa menestyneitä naisjudokoita. Annella oli vasta oranssi vyö, kun Tuula Helenius ilmestyi Meidokanin salille etsimään edustajaa naisten maajoukkueen raskaaseen sarjaan. Pahaa aavistamatta Anne lupautui mukaan Ruotsi-Suomi-maaotteluun, jossa vastaan tuli kansainvälisiäkin kisoja kolunnut kovatasoinen Pia Olsson.

Vauhdikkaan alun jälkeen alkoi Annen pitkä ja menestyksekäs judoura kansallisilla ja kansainvälisillä tatameilla. Annen parhaat kilpailusaavutukset ovat kaksi hopeamitalia Euroopan mestaruuskisoista 1985 ja 1989 sekä 13 Suomen mestaruutta. Annelle kilpauran ajoilta ovat erityisesti jääneet mieleen kesäleirit Etelä-Ranskassa, jonne kaikki Euroopan kovimmat naisjudokat kokoontuivat harjoittelemaan yhdessä viikon ajaksi.

Helsingin EM-kisat 1989 ovat yksi suurista kohokohdista monen suomalaisen judokan uralla ja näin on myös Annen kohdalla. Noista kisoista hänelle on erityisesti jäänyt mieleen se, kuinka koko Suomen judoväki oli yhtä porukkaa ja yhteishenki oli mahtava. Kilpailijat, valmentajat, tukijoukot, seurojen puuhamiehet, toimitsijat, tuomarit ja kaikki kisoihin osallistuneet vapaaehtoiset puhalsivat yhteen hiileen. Se siivitti joukkueen judokat uskomattomiin suorituksiin.

Anne pitää yhteistyötä edelleen tärkeimpänä tekijänä judon ja judokoiden menestyksen takana. Vaikka judo onkin yksilölaji, sitä harjoitellaan yhdessä muiden kanssa. Pitää ymmärtää, että judokat ovat erilaisia ja saattavat päästä tavoitteisiinsa eri polkuja, mutta yhdessä harjoitteleminen, hyvä yhteishenki ja joukkueen tuki ovat ensiarvoisen tärkeitä kansainvälisen menestymisen saavuttamiseksi. Judo on ollut ja on edelleen marginaalilaji. Jos siinä haluaa kansainvälistä menestystä, on pistettävä kaikki peliin, tehtävä valtavasti töitä ja keskityttävä vain judoon. Tämä vaatii uhrauksia, mutta ilman niitä ei voi menestyä.

Kilpauransa jälkeen Anne on toiminut seuratasolla Budoseura Ipponissa, Loimaalla mm. puheenjohtajana ja harjoitusten vetäjänä ja kuuluu Suomen Dan-Kollegion hallitukseen.